Aktuálně probíhají MushGO Tour a může proto dojít k mírnému zpoždění při odeslání vaší objednávky. Děkujeme za pochopení.

Domácí pamlsky

V dnešní době můžete vybírat z téměř nekonečného množství pamlsků na trhu. Složení, velikost, konzistence, kvalita, cena, … I přesto existuje několik důvodů, proč svým psům upéct alespoň občas pamlsky domácí:

domaci-pamlsky-01_1

- Vždy přesně víte, co do nich dáte, takže můžete složení uzpůsobit psům s alergiemi, intolerancí na některé suroviny či s různými zdravotními omezeními

- Důvodem může být i cena – jen pro představu > 600 g domácích játrových pamlsků v červnu 2021 stálo cca 37,- Kč suroviny + energie + ¾ hodiny času

- Domácí pamlsky jsou perfektní dárek kamarádům i jako poděkování trenérům (nebo když si šéf pořídí štěňátko)

- Pečení je relax a zábava nejen pro děti, obzvlášť s formami na pečení

Potřebujete k pečení speciální vybavení? Ne nutně. Pokud nemáte luxusní silikonové formy na pečení pamlsků různých roztomilých tvarů, stačí těsto péct namazané na plech vyložený pečícím papírem a po vychladnutí krájet na libovolně velké kostičky (nebo použít vykrajovátka). Práci vám určitě usnadní mixér, ale připravili jsme pro vás i recepty, kdy se bez něj obejdete.

Obecné doporučení k receptům a surovinám:

1. Konzistence – pokud budete těsto chtít roztírat do forem, chcete trochu tekutější konzistenci, na plech trochu hustší; formy snesly i hodně husté těsto (jen se víc nadřete), problém je lepivé těsto nebo hrudky a kousky. Množství surovin uvádím v anglických „cup“ (odměrky o daném objemu) i v gramech, ale odchylky jsou povoleny

 

2. Složení – bez vajíčka to jde fakt špatně! Takže pokud nemusíte, nevyhýbejte se mu

domaci-pamlsky-02

3. Mouka – můžete použít asi jakoukoliv, ale budete muset upravit množství (abyste dosáhli použitelné konzistence), držela jsem se snahy o bezlepkové varianty, z nichž rýžová je na práci vcelku nezákeřná, pohanková absorbuje hodně tekutin a těsto hodně houstne a tuhne – přidávejte postupně a nebojte se ubrat, u kukuřičné asi záleží na vašich zkušenostech, má tendenci vyrobit poctivé a naprosto nepoužitelné lepidlo, další varianty jsou samozřejmě možné, ale nevyzkoušené

4. Vločky – záleží jen na vás, jaké použijete, já jsem po ruce měla jen klasické ovesné, takže výsledek není bezlepkový (ale nemyslím si, že je to zásadní, pokud váš pes nemá žádné zdravotní problémy, celkové množství vloček je v receptech minimální), na trhu ale najdete i bezlepkové varianty. Doporučuji vločky přiměřeně rozmixovat tak, aby v těstě nezůstaly velké hrudky, ty jdou špatně roztírat do formiček na malé tvary

5. Ochucení – v receptech jsem nepoužila nic navíc, ale můžete dle libosti přidat trochu česneku (pokud máte o jeho vhodnosti pochybnosti, s klidem vynechte), bylinky (majoránka, rozmarýn, …), fantazii se meze nekladou

6. Sýr – v receptech jsem se mu vyhnula ze dvou důvodů. Tím hlavním je složení (a u těch kvalitních pak cena), a tím druhým konzistence (představa nastrouhaných nudliček, které se odmítají napasovat do tvaru kostiček, mě děsila)

7. Ovoce, zelenina – v některých receptech je ve formě pyré, jinak lze přidat téměř cokoliv, co rozmixujete dostatečně najemno.

8. Dobu pečení upravte dle velikosti pamlsků a zkušeností s vlastní troubou

domaci-pamlsky-03

Nebojte se experimentovat, a když to občas nedopadne, většinou dostanete lepivou beztvarou hmotu, kterou vždycky můžete psům propašovat k večeři nebo hodit slepicím. A pokud nemáte trpělivost dolovat ty nepovedence z formiček, doporučuji hodit formy do sprchy a proudem vody jsou umyté raz dva.

Nicméně pečení pamlsků není žádná věda a s trochou googlení (receptů), cviku a zkušenosti (a nezdarů!) to zvládnete. V příštím článku najdete konkrétní, vyzkoušené recepty, které jsem postavila na inspiraci od kamarádek, které si pamlsky už pečou a pak samozřejmě na těch internetech – a tady je první varování: ne vždycky to bude fungovat.